För Sverige, i tiden....

Den tid jag tillbringar på mitt arbete har jag oftast planerat kvällen innan gällande vad jag vill få gjort kommande dag. Ibland blir det mer, ibland mindre men jag försöker oftast ha en plan. Man kan säga att jag gör en budget för min tid, iallafall vad gäller arbetstiden.

De flesta är duktiga på att göra en budget för sin ekonomi. Inkomsten är oftast ungefär samma månad från månad för de som är lyckliga att ha en fast anställning. Sin boendekostnad har man koll på, dagisavgifter, bil, försäkringar... Har man tur finns det utrymme att lägga undan lite inför framtiden. Denna förmån har man ju inte med tiden. Tid kan inte sparas utan måste användas direkt. Att bara leva 20 timmar en dag ger ju dessvärre inte en 28 timmardag dagen efter. En del försöker fippla med tiden och jobba arslet av sig i unga år för att få mer tid när det är dags för pension. Detta visar sig ofta vara en dålig ide om man inte använder tiden på bästa sätt under resans gång. Tiden förbrukas på bra eller dåliga saker precis som pengar spenderas på goda ting eller sämre.

Jag befinner mig i ett skede i livet där jag har hyggligt gott om tid att fördela på olika "konton". Passerat 50 och inga hemmavarande barn. Dock 2 hundar som kräver min tid. Svårast och dem med lägst inkomst vad gäller tid torde vara ensamstående föräldrar med ett eller fler barn. Denna grupp är säkerligen de som har minst tid att fördela varje dag och en grupp att beundra då mycket av dagens fördelade tid går odelat till barnen om man är själv.

Förvånansvärt många häpnar över hur mycket tid det egentligen finns när man spaltar upp det lite pedagogiskt och för det på pränt. 

Låt oss säga att vi jobbar 8 timmar, sover 8 timmar. Då har vi ju faktiskt 8 timmar kvar! Varje dag!! Olikheterna är såklart många beroende på typ av boende, behov av sömn, resväg till jobbet, barn, husdjur....

Jag bor nära min arbetsplats och saknar restid (saknar??) kan sålunda fördela mina 8 timmar ungefär såhär;

1 timme träna

1,5 timme hundpromenad

1, 5 matlagning och middag

0,5 timme städ och tvätt

0,5 timme trädgård och bostad

1 timme läsa

0,5 timme dusch och hygien

0,5 timme TV

1 timme socialt ungänge med familj och vänner

Självklart ser mina dagar inte ut såhär men man kan ju önska. Väl medveten om att många av mina kamrater har 3 timmar i restid varje dag och har en annan agenda.

Jag är inte sååå strukturerad och vissa dagar tränar jag mer, vissa dagar tar jag längre promenader med hundarna osv men en dag i mitt liv SKULLE kunna se ut så här och plötsligt känns det som om jag har massor av tid. Och att få det överskådligt gör att jag har en aning om hur mina dagar ser ut.

Ibland råkar jag ut för kamrater som inte "hinner" med bra saker till förmån för dåliga saker. TV och viss form av data användning får väl placeras på kontot över sämre saker. Stillasittande överhuvudtaget är väl knappast bra använd tid. Det värsta är väl ändå skillnaden i barns fördelning av dagarna  där leken fått ge vika för stillasittande framför platta skärmar.

Dag Hamamrskjöld var förutom FNs generalsekreterare en stor tänkare. Han sa - Men hur svider ej minnet av var stund jag svindlat bort! Intressant tanke att svindla bort sin tid och en sådan tidsnörd hoppas jag inte jag blir då det verkar hyggligt trist att inte ha någon luft i sitt dagsschema men tänkvärt.

Det jag vill så ett slag för är en väl planerad dag och hur mycket mer jag tycker man får gjort om man har en plan för morgondagens sysslor. Räkna tid som Du räknar pengar. Har jag råd att titta så mycket på TV istället för att röra på mig Om nu morgondagen infinner sig. Jag är beredd att hålla med Niklas Strömstedt -tid är inte pengar, det är kärlek....

Har Du samma koll på Dina timmar som på Dina kronor och öre? Testa och se vart Dina timmar tar vägen en vanligt dag. Enligt plan? Tid för förändring?