Fysisk uppladdningskäftsmäll eller tokinspirerande regeländring?

Igår (20150213) var det slut på chansen att anmäla sig till de 166K runt Mont Blanc. Alla ultratraillöpares dröm; UTMB, Ultra Trail du Mont Blanc. 

Till de 5 olika racen har över 15000 från 87 olika nationer anmält sig för att slåss om dryga 9000 platser. UTMB utgör 2500 av dessa. Att det blev anmälningsrekord i år är lite förvånande efter som kraven höjts från föregående år. Till i år var man tvungen att ha 8 poäng från som mest 3 olika lopp. Detta är inte vilka lopp som helst. Jag tog 3 poäng förra året när jag sprang 110K från Nikkaluokta till Abisko. I år ger samma lopp bara 2 poäng Det är alltså 3 lopp som är lika tuffa eller nu ändå tuffare för att kunna komma in med sin anmälan. Sedan är det inte säkert att Du får springa då lotten avgör... Snacka om tufft att springa 3 kvallopp som få ens är i närheten av och sedan få göra om det en gång till för att göra en ny satsning till kommande år.

Löparna kommer såklart inte enbart från Europa. Brasilen har ett 100 tal anmälda, China 150, så det är ett vida känt lopp i hela världen. I år är andelen kvinnor 13,5% och siffran ökar från år till år.

Min satsning ligger i att göra ett försök till 2016. Jag har mina  3 poäng och planen var att springa en 3 poängare; Mont Blanc Ultra Marathon 80K med häftig höjdskillnad samt Salomon Hammer Trail 80K på Bornholm för 2 poäng och på så sätt gå i mål med de krävda 8 poängen.

I och med utgången av årets anmälan har tävlingen beslutat att höja kravet ytterligare till 9 poäng!! Man har alltså från 20140101 till 20151231 på sig att samla sina poäng så det är hyggligt gott om tid. Men att göra förändringen under pågående samling känns riktigt tufft. 

För mig blir nästan enda chansen att utöka HammerTrail till 160K för att få 3 poäng om jag inte kan åka till Spanien i höst. Det är även så som ni säkert förstår att det vimlar inte av 3 poängslopp. Hammertrail går  1 maj och jag hade min andra löprunda för året idag. Visseligen lätta 20K men det känns ändå tight. Jag har inte riktigt hunnit smälta om det ger mig råg i ryggen eller sänker mina planer....

Såklart ger det inspiration! Det kunde varit värre. Min lillebror till exempel som är med på äventyret fick bryta sitt 3 poängsförsök förra året och måste nu rada upp 3 monsterlopp i år. Lyckat till.

Mot Chamonix och UTMB 2016!!!

Tokträna måste man ju göra ändå för att kunna genomföra tävlingen med viss njutning och rehab som inte överstiger en semesterperiod. Förtidspensionering har man ju ingen lust med.