Fotrally i backspegeln

Sången från den lilla men ack så ljudliga Hammarbyklacken ekar när vi når Hornstull efter bara ett par minuters promenad. –Just idá e ja stark, just ida mår ja bra… Kentas gamla proghit tillägnas i första hand urHammarbyaren LarsOla Axelsson som tillhör den ständiga toppen av Fotrally och är en klar profil. Han skall gå dryga 50 timmar innan han kastar in  sandalerna  och sluta som delad trea . Han kommer att få stryk med otroliga 5 timmars promenad. Och ändå förnedra mig med att gå mer än dubbelt så långt, eller länge. Det är tiden som mäts i Fotrally

Fotrally är en 5 år gammal företeelse vars idé föddes av Pontus Kyhlberg efter att ha läst Stephen Kings novell Marathonmarschen. Det skulle dröja några år innan han och kamraten Tomas Gjutarnäve skulle premiä gå. Den gången blev det 9,45 timmar av de 2 kombattanterna.

Den som läst Maratonmarschen vet att de som inte klarade av att fortsätta sköts på plats och riktigt så illa är det inte i Fotrally även om det är en näradödenupplevelse för en del.

Tempot i Fotrally är konstant 5 km i timmen utan stopp. Äter gör man i farten av den mat man får av eget team var 6 timme på förutbestämda platser. Toalettbesöken är reducerade till 25 minuter per 24 timmar och utförs på en rullande Bajamaja. För egen del tror jag just detta att aldrig få stanna till är det som blir tungt psykiskt.

Farthållningen sköts av en rullatorförsedd funktionär samt den rullande Bajamajabilen i bakkant. Håller man sig inte mellan dessa båda fordon är man per automatik diskad. Avståndet mellan de båda är ett par hundra meter så är man längst fram hinner man byta en strumpa eller slå en drill innan bilen kommer ifatt och diskar dig.

Rutin verkar vara A och O i detta race. De 5 som återstår på slutet hade placeringarna 1,2,3,4,6 året innan vilket talar sitt tydliga språk. Vad är det då som är rutin i Fotrally?

Upplägget varierar från deltagare till deltagare men att ha ett bra service team är  viktigt för att bli försedd med den mat man helt enkelt är sugen på under resans gång. Är man inte sugen är det svårt att äta och utan bränsle stannar bilen så enkelt är det. Vissa byter strumpor varannan timme. Silvio som kommer att stå som slutsegrare har 5 par skor han väljer och byter mellan, i snitt 11 timmar i varje par!! Det borstas tänder för att känna sig fräsch, musik spisas och gottepåsar töms.

På startlinjen står Madeleine 71 år som går för att hålla storasyster!!? Tina 75 sällskap. De slutar innan 2 timmar har gått men har då gått i samma tempo som alla andra. Och det är just detta jag tycker är en del av tjusningen. Alla går tillsammans. Jag som kommer sluta på 35e plats kan i det relativt lugna tempot småprata med de som är betydligt bättre än jag själv och få tips och idéer under loppet och inför kommande år. När jag normalt deltari lopp på fötter, skidor eller cykel ser jag sällan skymten av eliten. När jag går i mål har priserna redan fördelats och det är släckt och bommat i målfållan.  Här gör man segrarna sällskap så långt man själv förmår.

Starten går 21.00 från Rålambshovsparken i Stockholm och vädret är denna torsdag riktigt prima. Under natten kommer det gå ner till 3 plusgrader och den som inte bär med sig överdragskläder kommer såklart att bli lätt nedkyld och tappa energi. Första servicedepån år kl 0300 och påsen vi fixat med hamburgare smakar prima och är inga som helst problem att få ner. Vår duktiga servicekille har tom sett till att pommesfritten med alla sina kalorier och sälta är varma och goda i den kalla natten. Solen börjar redan lysa upp den tidiga morgonen och första natten kan läggas bakom de flest av oss. 5 stycken väljer att kliva av under denna första 6 timmars period.

Alla har möjlighet att ha med sig en väska som märkts upp med startnummer och denna väska laddar man med det man inte vill bära med sig i ryggsäcken, mat, regnkläder andra ombyte, extraskor etc. Funktionärerna lägger ut dessa i nummerordning på servicedepåerna så man snabbt kan komma åt densamma och göra sitt byte.

När vi kommer till Nykvarn för frukost vid 09.00 är det ytterligare 19 som av skilda anledningar lämnat promenaden. För många börjar det nu blir tufft med illa fungerade magar, skavsår eller helt enkelt brist på motivation. Det märks snabbt att det kommer bli ett rekord år då fler än hälften av startfältet är kvar efter arton timmar.

Nu börjar undertecknad få lite problem med motivationen. Kroppen känns prima och det är riktigt trevligt i ledet. Det är många ultralöpare som prövar lyckan i denna udda promenadutmaning. Vi tar del av varandras olika lopp och träningar. Skor diskuteras och likaså kost. Erfarenheten är stor och här finns bl a Christian som är svensk rekordhållare på 6 dagarslöpning!! 78,5 mil la han bakom sig när han tog detta rekord. Otto som är en av två svenskar att genomföra stentuffa Badwater i amerikanska öknen, Flera som slutfört Spartathlon i Grekland, ja listan kan göras lång på vad detta promenadgäng tillsammans genomfört.

Efter 20 timmar är det hela 46 st kvar och det känns lite knäckande att så många går sååå långt. Jag börjar känna att slutet närmar sig när jag inte längre får behålla mat och dryck. När jag står i väggrenen och kastar upp kommer Dokumentärfilmteamet springande och ropar något om –Skitbra!! –Det här är bra TV!! Det var väl inte riktigt så jag hade tänkt mig Fotrally.

Målet sätter jag nu till Malmköping och 2 dygnsgränsen. Jag vet att många har detta som mål och lyckas jag hålla mig kvar kommer många skalper att tas. Detta funkar inte och det är helt enkelt hjärnan som tar slut och inte vill flytta fötterna framåt. Underrubriken för Fotrally är just Hjärna och Fötter och det är just dessa 2 som är orsaken till att de flesta väljer att kliva av.

Servicen under loppet är god och när jag kastat in handduken får jag åka före gänget till Malmköping och stadens hotell som denna kväll bjuder på buffé i farten. Min tid blir 22 timmar och 34 minuter och jag känner mig lite besviken men glad över att fått vara med. Precis som jag kalkylerat kliver 9 st av efter 24 timmar och fältet som fortsätter ut i natt nr 2 är 26 st. Efter 30 timmar är otroliga 20 individer kvar, 2 tjejer och resten män. Lena är rutinerad och flera räknar henne säkert som presumtiv vinnare detta år. Även andra dam Torild som är 6 dagars löpare sätter skräck i den manliga kvarvarande gruppen.

Efter 50 timmar är det 4 kvar. Jag har gått 22,34, tagit en dusch, öl och macka i Malmköping. Fått skjuts hem till Trosa och sovit en god natts som, jobbat en dag, kommit hem för att på nätet upptäcka att tävlingen fortfarande fortgår!! Helt otroligt!

Något Guinessrekord blir det inte för då måste man vila 5 minuter varje timme och så enkelt är ju inte direkt Fotrally.

När klockan visa på 55 timmar är det fjolårssegraren Silvio kvar med Lena som slutade fyra. Silvio behövde 2013 gå 48 timmar för att vinna och Lena klev av efter 33. Båda har nu passerat tidigare rekordgräns med råge. Det blir Lena som väljer att avbryta och då ge segern till en lättad Silvio. När segraren korats bryts tävlingen och det finns sålunda ingen chans för den ensam kvarvarande att fortsätta för att sätta ytterligare rekord. Båda slutar på samma tid 55 timmar! Sug lite på den! 55 timmar på ständig promenad.. att bara hålla sig vaken över 2 dygn känns främmande för de flesta av oss.

Silvio hade motivationsproblem relativt tidigt i loppet men säkerligen var det hans rutin och otroliga vinnarskalle som tog han tillbaka i loppet. Och med tuffare startfält än någonsin vill såklart en Champ visa vart skåpet skall stå.

Rehab efter en längre utmaning än tidigare mentalt och fysiskt kan vara lång, det tog minst en vecka innan jag anmälde mig till Fotrally 2015…….då jäklar.

Kan Madeleine och Tina kan även Du! Är du på?