Lidingö Ultra 50K

-If you can walk, you can run! Kan Du springa Lidingöloppet kan Du springa Lidingö Ultra!!

När jag i höstas gick in på Lidingöloppets hemsida för att anmäla mig till mitt tredje LU var jag redan anmäld!? Startnummer 24 vilket måste innebära att jag anmälde mig i målfållan efter förra årets lopp vilket jag helt glömt bort. 50K låter för vissa jättelångt men det är faktiskt knappt 8km längre en en "vanlig" mara. Låt gå för att banan runt Lidingö är hyggligt tuff men inte längre än att en av alla de massor som är tränade att springa mara klarar av det, iallafall fysiskt. Det gäller att ha positiva tankar med sig runt banan.

Jag njuter mer av att springa Ultran än vanliga Lidingöloppet delvis för att det är så många färre som deltar. Några springer 26K och något färre springer 50K. Båda dessa klasser ryms på Lidingövallens upploppsraka och bilen parkerar man utan problem utanför grindarna. Det är trevlig stämning runt hela banan och efter några mil känner man igen några kamrater från föregående år om man kör i ungefär samma tempo. Funktionärerna blir bättre och bättre för varje år och håller ångan uppe trots ett utdraget fält. Utbudet på vätske och matstationerna blir även det bättre och bredare. Själv är jag förtjust i chips när jag springer långt med sin mängd av kalorier och salt. att jag efter 42 km föll till föga och satte i  mig några glas Cola som jag aldrig dricker annars fick jag sota för och vända magen ut och in några gånger på sista 7 kilometrarna. Jag som alltid propagerar för hur viktigt det är att träna med den kost man tar under loppet!! Sålunda föll jag på eget grepp.

Efter starten på Lidingövallen är det bara knappa 6 km tills man kommer till den beryktade Abborrbacken, för första gången. Andra gången är det bara ett par kilometer från målet på samma vall och då med dryga 4 mil i benen. Efter att passerat Lidingöbron mot Ropsten och ca 10km kommer en överaskande tuff backe så snålar man inte med energin finns det alla möjligheter att toppa pulsen rejält efter bara 1/4 av banan.

I övrigt ligger banan underbart och är en synnerligen god ambassadör för Lidingö och framförallt i vacker väder som iår! Dock kan konstateras att det var varmare på Vasaloppet än på LUs morgon.. Temperaturen var dock perfekt efter starten kl 0900 och vinden av det snällare slaget. Banan går i stor utsträckning i kustlinjen men jag tycker nästa sträckan runt Kottlasjön och Långängen är den finaste. Man upplever banan kuperad trots att man passerar öns högsta punkt på inte helt imponerande 48 meter.

Det är mängder av historia att berätta utmed vägen, Millesgården, AGAfabriken uppförd av Nobelpristagaren Gustav Dahlén. 1912 var året för både uppförandet av fabrik och mottagandet av Nobelpris. Canadas ambassad, Indonesiens ambassad. Kappsta där Raul Wallenberg föddes 1912. Mölna brygga där Ernst Rolf drunknade julaftonen 1932. Och vad gäller sport så kan ju nämnas Bosön där många av våra landslag tränar. Huset där de duktiga skidlöparbröderna Anders och Örjan Blomqvist bodde som unga och  inte minst Ekholmsbacken där Ingemar Stenmark tävlade i parallellslalom 1982. Och självklart mängder av seglarhistoria. Segelbåtarna är såklart närvarande även denna lördag ochj ger en trevlig inramning.

Fåglarna kvittrar och de nyfödda lammen skuttar med lite piggare ben än de flesta av oss i hagarna vi passerar, bävrarna fäller träd i Kottla sjön väl medvetna om att bäverjakten tog slut veckan innan loppet...

Lidingö Ultra är kort sagt ett lopp fullt av upplevelser under den tuffa utmaningen vilket gör det hela så mycket lättare. Iallafall fram till Karins backe några kilometer före mål!! Va fan är Karin? och vad fan har jag gjort henne?

Så för er som vill ha en lite tuffare utmaning än maran och göra något som få i vänkretsen har på sitt CV vill jag verkligen rekommendera en anmälan till detta trevliga lopp. Det som gör det lite tuffare är att det går av stapel hyggligt tidigt på säsongen så det gäller att dra igång träningen innan julborden.