Natural running!?

Idag var det dags att testa Mr höger och Mr vänster Salming på lite längre söndagssträcka.

Jag har under senaste året fått höra att jag borde ta lektion i vad som kallas naturlig löpning. Min dotter tycker det är smärtsamt att se mig springa eftersom hon tycker jag springer så fult!? Tack och lov är jag lyckligt gift sedan 25 år och har ingen ambition att ragga i löparspåret. Jag har inga problem med hur jag springer och har varit skadefri över lång tid så sååå illa kan det inte vara och det är ju inte direkt någon bedömningsport. För mig är just detta naturlig löpning, att göra som jag alltid gjort. Att korrigera min fula löpstil som jag sprungit åtskilliga mil med, hur naturligt blir det?

Även om jag aldrig varit någon löpare har jag under skolåren och militärtjänst alltid haft en god kondition och hållt mig i framkant på mil lopp och hinderbanor. Under tonåren hade jag förmånen att träna med Halmstad Frigymnasters otroligt framgångrika killar. Jag är troligtvis föreningens sämsta gymnast ever och blir generad när jag ens nämns som gymnast. Dock började jag så sent att det aldrig var aktuellt för mig att tävla utan det var styrka och mjukhet som lockade mig och såklart ett härligt kamratskap. Det gav mig även en god kroppsuppfattning som jag haft nytta av när jag falerat i flera andra idrotterCool.Kan dock framhålla att jag hade ett synnerligen uthålligt handstående och slog stora delar av landslaget när det begav sig men det var också det enda. Även detta en form av uthållighet såklart.

När jag idag testa lite längre sträcka så har jag fortfarande respekt för att det är en ny sko jag har på foten och bara andra gången jag springer med denna Salming Speed. 

Då jag under tidigare år med högre skor råkat ut för ständiga stukningar har jag sprungit med huvudet böjt för att se vart jag placerar fötterna av rädsla för att skada mig. Denna nya sko tycker jag ger mig en rakare hållning och det känns då mer naturligt att hålla huvudet högt och blicken framåt. den låga skon ger ju en trygghet och foten sköter det mesta av fotisättningen utan att blicken behöver vara med och styra. Visst trampar jag fortfarande snett ibland men då går det att häva eftersom skon är så låg. Detta ger mig automatiskt en lättare väg att springa lite framlutad och med lite kortare steg och med en stegisättning på främre foten istället för hälisätting. Så vips har delar av min naturliga löpstil förändrats till det man kallar mer naturligt! Jag hade fel! Det känns ju busbra! Jag älskar när jag har fel om det är till godo. Nästan lika skönt som att ha rätt...

Jag hade idag för avsikt att springa runt 20km men hade mycket spring i benen så det blev ytterligare 6 km efter som det kändes så prima i ben,fötter och flås. Kanske beror detta på en mer ekonomisk löpstil men det är kanske för tidigt att säga. Att jag håller en fart under 6min/km efter sträckor i skogen hör dock inte till vanligheterna och kroppen känns i mål väldigt bra och det blir spännande att se hur ben och kropp mår i morgon.

Idag är det söndag och det känns otroligt skönt att belöna sig med en riktigt härlig löprunda i stekande sol i lä och isande vintervind i blåst. Trots det något onödiga snöfallet i Trosa igår är det njutbart att det nu i stort sett är barmark i hela skogen. Det är en underbar plats och tid att möta vårens ljud och dofter via löpningar i skogarna där vi bor.