Salming

Det är häftigt med varumärken som berättar en story och förmedlar ett budskap. När jag fick mina nya Salming Speed i handen tidigare i veckan så är det självklart att man minns Maple Leaves Garden 1976 när Börje Salming presenteras och en flera minuter stående ovation tar sin början. Jag får rysningar även när jag skriver detta idag, nästan 40 år senare. Och trots svenskt rekord i stygn är han fortfarande vid otroligt god vigör. Iallafall är det de signaler han sänder ut. Han gillar jakt, fiske och uteliv i Svenska vildmarken vilket även det är nedstoppat i skons varumärke, åtminstonde för mig.

Det blir ungefär som när man någon gång får förmånen att dricka ett glas D´Yquem. Känner man till lite av slottets historia, läge, familjen Lur Salus mm mm så kan alla dessa parametrar göra att världens dyraste vita vin nästan känns prisvärt. De som känner till Picassos Blå period ser självklart andra väden i tavlorna än vi som inte har en aning om denna konstvirtuos liv och leverne. Varumärken med historier precis som Salming utan andra paraleller.

Jag är en priviligerad kille som tror mig kunna bortse från den (förhoppningsvis) sköna känsla ett par nya löparskor innebär då jag avverkat ett par stycken de senaste åren. Det vore för mycket att kalla mig för löpare men jag sprang trots allt frekvent innan skolan med pappa under högstadietiden. Mitt första maraton och Lidingölopp genomförde jag 1983. 2013 sprang jag Vasaloppet själv med lätt packning och genomförde Fjällräven Classics 110km. Därför tror jag ändå jag har lite koll på vad en skön sko innebär för glädjen att kunna springa på ett njutbart sätt.

Salming Speed är en otroligt snygg sko men jag tycker inte detta är av vikt men inte desto mindre trevligt.

Första kontakten på foten blir en promenad med hundarna. Skorna ger en framåtlutad känsla och jag vill bara börja springa!!

Ungefär samma år som Salming skrinnade ut till Canada Cup 76 har jag förstått att löpskoindustrin tog fart. Under åren har jag trots min otrohet mot löpningen avverkat massor av skor med hög luftkudde under hälen. Ända tills boken Born to run kom ut för ett par år sedan och ställde allt på ända och barfotalöpning blev ett begrepp.

Under dessa år har jag köpt hälisättningskonceptet fullt ut, tyckt att dämpning verkar logiskt samt fixerat foten så mycket som möjligt. Varje år har jag trampat snett med svåra stukningar som följd och ibland även perioder med kryckor. Med för höga skor är det omöjligt att häva en snedtrampning på samma sätt som med denna låga sko. Det var först när jag för ett par år sedan kom i kontakt med lägre skor med låg "drop" som dessa problem försvann direkt.

Första löpiningen med mina Salming hade jag bestämt att ta det lugnt. Trots allt så  .blir det nya muskler som aktiveras om nu skon skulle hålla vad den lovat. Nämligen en mer naturlig löpning med nästan automatisk framfotsisättning. Nåväl... även om jag strävat dithän borde det ju kännas mer i vaderna än normalt om det nu skulle komma mer naturligt. Speed är en sko i första hand för grusväg och asfalt och det passar mig bra med Lidingö Ultra i början av maj som nästa mål.

Jag satte min målhastighet till 5,45/km och tänkte springa en dryg mil. Vid start får jag samma känsla som jag haft under hundpromenad att skon verkligen driver mig framåt och mycket riktigt känns det som framfotsisättningen sker mer automatiskt än jag känt tidigare. Jag försöker verkligen springa lugnt men det känns svårt att dra ner farten och det blir 30 sekunder snabbare/km.

Det är såklart svårt för mig som inte är någon riktig löpare att bedömma om glädjen, farten, lättheten kommer från känslan av den första härliga vårsolen. Men faktum kvarstår; fotisättningen känns naturlig och ger knuff framåt på ett härligt sätt. Foten känns fri i skon vilket säkert kommer av den känns mer flexibel än skor jag haft tidigare.

Farten blev enklare att hålla högre än målet och ett dygn efter de dryga 13 km känns det fortfarande prima i vader och övrig muskulatur! Jag ser mycket fram emot löpträning mot nya utmaningar i dessa skor.

Känslan jag eftersträvar är såklart den att få åka ut på Maple Leaves Garden och mottaga folkets jubel. Det handlar om känsla och kärlek i min lilla värld.