Engelbrektsloppet

Jag tycker Engelbrektsloppet är en trevlig genomkörare 2 veckor innan Öppet Spår och Halvvasan. Loppet anser jag är tuffare än Vasaloppet med sin lite elakare profil. Att åka Vasaloppsspåret är alltid trevligt och stämningen god. alla funktionärer får en att känna sig välkommen och speciell vilket även gäller oss lite längre bak i kön.

I år hade arrangörerna i Norberg, där Engelbrektsloppet går, en riktigt tuff uppgivt med att ro arrangemanget i hamn. Plusgrader dagarna innan, klent med snö och så regn som knark på laxen... En anledning att detta Klassikerlopp är så trevlig är att det är lite "puttigt". Jag tar bilen de dryga 2 timmarna från Trosa och parkerar i vanlig ordning bakom macken mitt i stan. Därifrån tar jag skidorna de 100 meterna till starten för att placera dem i spåret. Därefter hämtar jag ut min nummerlapp och övrig information innan det är dags för sedvanlig fika på Elsa Andersson konditori. Jag intar kaffet ca 50 meter från mina skidor och det hela är mycket charmigt.

2014s start genomfördes i 3 plusgrader och strilande regn. Några spår fanns inte att uppbringa under  de 3 varven som loppet genomfördet. Normalt är det 2 30kms slingor men i år var loppet nedkortat till 50km. Det normala är ju att koncentrera sig på pendling av benen framåt och åter i spåret men i år blev det även pendling utåt, inåt för att höja svårighetsgraden något. Att åka utan spår är inte speciellt behagligt men som pulsträning svårt att överträffa.

Skidloppet var kass men det hade verkligen inget med arrangörerna att göra utan vädret blev dem övermäktigt. När jag springer Lidingö Ultra 50k gör jag det snabbare än dessa 50k på skidor. De 50 km iår gick på ungefär samma tid som 60k förra året så ni förstår att det var lite tuffare än normalt, minst sagt. Om skidloppet var kasst så var träningspasset så mycket bättre. Dryga 5 timmar med pulshöjning blir det ju inte direkt varje dag.

Ett annat test blev en ny "sportkalsong" som funkade prima att använda inför Fotrally och Fjällräven Classic. Event då man verkligen vill undvika skavsår. Som vanligt hade jag med den egna blåbärssoppan, ni vet den som innehåller blåbär...

Att komma imål efter genomförd utmaning och tufft pass tillhör de största tillfredställelserna livet har att erbjuda. Testa!