30. jan, 2014

Förra året hade jag förmånen att genomföra Fjällräven Classic. Sträckan är 110km på underbara Kungsleden. Starten går i Nikkaluokta och målgången är i Abisko. Jag tränade bra med all utrustning hela sommaren och hade genrep med att genomföra Vasaloppsleden (90km) med full packning. det kändes tryggt att ha snuddat lite vid längre lufs innan flyget bar av till Kiruna i augusti. Under FC finns ett krav på utrustning för komfort och säkerhet. När man går så mycket längre än normalt vill iallafall jag vara säker på att kläder inte ger skavsår, att ryggsäck sitter skönt, att mat och dryck funkar, och att man klarar att sätta upp sitt tält eller vindsäck. 

Det är många som glömmer att träna på mat och dryck vilket jag tycker är märkligt. Jag äter som jag brukar och tillämpar inga konstigheter. Ekströms "äkta" Blåbärssoppa innehåller 8% blåbär??? Jag kokar egen med vanilj och kanel som innehåller 50% blåbär. Just på Vasaloppstarten är det lattjo att se så många som stoppar i sig saker som deras kroppar aldrig varit med om tidigare med vomeringar och dåliga magar som klockrent kvitto på korkad uppladdning.

När man skall vara ute ett par dygn blir är man såklart till viss del hänvisad till frystorkat eftersom det blir lite jobbigt att bära med sig entrecote och bakpotatis... men då gäller det ju åxå att prova så det funkar att äta och vandra på den typen av kost.

Förra året lufsade jag de 110km på 23 timmar och 20 minuter, vilket innebar att jag inte övernattade. Korkat? Visst, det är klart jag gärna tagit det lugnt och njutit mer av den vackra naturen och pratat mer med någon av det 15 nationaliteterna som startade i samma grupp som jag. Detta var också reflektionen när jag hyggligt utpumpad pustade ut efter mållinjen på Trekkers In i Abisko. -Detta skall jag göra nästa år och ta med mig Agneta (hustru) och njuta och andas fjällluft i flera dar. 15 minuter senare tog den lilla tävlingsmänniskan som trots allt finns i mig över och övertygade mig att komma tillbaka men att köra under 22 timmar....

I höstas fick jag i uppdrag av fina Magasinet STARKs chefredaktör Tomas Borgå att genomföra några utmaningar under 2014 vilket jag snabbt tackade ja till. -Du får skicka mig på vad Du vill!! Jag är med på allt!! Ord jag självklart kommer att få ångra under året. Första utmaningen blev just Fjällräven Classic och denna gång i samarbete med Fjällräven. Det innebär att jag kommer att genomföra vandringen med 2 övernattning och 1 hustru!! Det skall bli hur underbart som helst. Att få tillbringa kvalitetstid på detta sätt med älskad hustru ser jag som ett stort privilegium. Vi hade ett jobbigt år 2013 då vi förlorade en väldigt kär och nära vän. Hennes sista ord var -Nu kör vi!!! Och så får det bli, Nu kör vi....