Fire & Ice! 300 dagar till start

Idag börjar äventyret!!

Jag är likadan inför löparupplevelser som inför semestrar, lite Nalle Puh, dvs att honungen alltid smakar bäst innan man öppnar burken. Lopp och semester är alltid roligast innan. Målet är inget, vägen är allt.

Under 2016 sprang jag 4 stycken 160kms lopp och fick en väst som bevis på att jag genomfört Swedish 100 miles Challenge som den 12e svensken. Jag bär västen med stolthet även om få förstår vad det innebär. Att få förmånen att vara frisk under hela året för att träna och kunna genomföra loppen. Att ha förmånen att ha en fungerande ekonomi att åka på dessa tillställningar. Att kroppen fungerar just den dag Du skall prestera utöver det vanliga. Att jag dessutom hann med en knäoperation mellan lopp 2 och 3 höjde ju svårighets graden något men med god hjälp gick det prima.

Av de som hittils genomfört utmaningen har jag varit långsammast. Det finns dock inte något tillfälle där jag haft en svacka i tron att jag inte skulle klara av loppen. För mig är det viktigt att ha kul. Även om resan med träning, planering och utrustning är viktig är det målgångskänslan som är den stora kicken.  Det är min klara övertygelse att denna upplevelse blir större ju längre sträcka man tillrygalägger och ju längre tid det tar. Att lämna sin komfortzon är inget för mig. Jag vill le och ha kul vilket gäller både under träning och lopp

Med 300 dagar kvar till Fire & Ice på Island handlar det ju inte direkt om någon toppning av formen. Jag är precis anmäld och vet inte riktigt vad jag gett mig in på. Från november till januari handlar det om uppbyggnad av styrka och distans vad gäller löpning och inbegripen muskulatur.

Det roliga just nu i starten är att ta reda på vad 250km under 6 dagar i det nordligaste av Island innebär. Höjdmeter? Underlag? Temperatur? Vad jag förstår så kommer all utrustning för dessa 5 övernattningar att bäras med från start till mål av mig själv. Allt från soväck till mat och övriga kalorier. Vilka kläder skall jag använda, vilka skor, ryggsäck under loppet. Hur skall träningen se ut innan loppet? Var skall jag bo? Vill någon följa med och hålla handen?

Har man flertalet gånger sprungit 160km på ett dygn så ter sig ju inte 90km till på ytterligare 4 inte såååå skräckinjagande men det gäller såklart att ha respekt för ett landskap jag inte tidigare vistats i. Mohamad Ahansel som vunnit Marathon des Sables 5 (fem!!) gånger tycker Fire & Ice är tuffare så det är klart man har respekt.

Det närmsta dagarna skall jag se så mycket filmer jag kan från loppet. Läsa de texter som finns och sedan bestämma mig för den utrustning jag skall använda och den träning jag skall bedriva.

Mia Thomsen hjälper mig som alltid med träningsprogram och jag tar även hjälp av andra som genomfört lopp som pågår under flera dagar. Jag kommer även ta kontakt med experter inom de olika utrustningsgrenarna jag kommer behöva för att se till att få prylar att lita på vid extrema förhållanden över flera dagar. Jag bär hellre lite mer i min ryggsäck för komfort än att skära några hekton för att ta mig snabbare fram. Det kommer finnas många timmar av återhämtning mellan de olika etapperna och då gäller det att ha det bra. 

Turen till Island och Fire & Ice i augusti 2018 skall göras med njutning och turen startar idag. 300 dagar till startskottet